In 2005 is samen met Slow Food een zogeheten Presidum opgericht. Het Presidium bestaat uit een groep lokale producenten die zich heeft vastgelegd op strenge productie-eisen. Elke producent mag maar een beperkt aantal (voorlopig 150) hoenders per jaar afmesten, de hoenders moeten voedergranen uit de streek te eten krijgen, ze moeten veel uitloopruimte hebben en ze mogen pas op een leeftijd van 17 tot 26 weken worden geslacht. Ter vergelijking: een kip uit de supermarkt groeit maar 6 weken. Geslachte hoenders die onder de handelsnaam Chaamse Pel worden aangeboden, moeten afkomstig zijn uit het historische herkomstgebied van Chaam en omstreken. Een geslachte Chaamse Pel is te herkennen aan de veren rond stuit en kop, het naamlabel en de genummerde pootring.
Het Presidium wordt gecoördineerd door de Chaamse Hoender Club. Zij houdt toezicht op de naleving van de productie-eisen en zet zich in voor de promotie en afzet van de hoenders als authentiek, kleinschalig geproduceerd kwaliteitsproduct uit de streek.