Chaamse Hoender Club

Het Chaamse hoen, plaatselijk de Kaamse Kiep of Kaamse Pel, werd tot begin vorige eeuw ten zuiden van Breda op vele boeren erven gehouden als nuthoen. Het Chaamse hoen stond bekend als een gehard ras, dat zich op de schrale Brabantse zandgronden goed wist te handhaven. Naast een hoge eierproductie stonden vooral de kapoenen (gecastreerde hanen) bekend om hun fijnvlezigheid en hun specifieke, overheerlijke vleessmaak. Naast zowel wijlen Z.M. Koning Willem III was het alsook diens verre voorvader Maurits, Prins van Oranje, Heer van Breda (1567-1625) die de Chaamse kapoenen roemde. Bij een huwelijk omstreeks 1808 werd door een Kasteelbezitter op het feestmaal Chaamse hoenders opgediend.

Speciaalclub opgericht voor het behoud van het Chaamse hoen     

Het zo fraaie Chaamse hoen raakte in de vergetelheid en werd eind vorige eeuw zelfs met uitsterven bedreigd. Op 29 november 2001 is de Chaamse Hoender Club opgericht. Deze speciaalclub heeft als doel het behouden van het Chaamse hoen. Het plezier in het houden van kippen maar ook de onderlinge sfeer en prettige contacten staan bij deze vereniging eveneens hoog in het vaandel. De Chaamse Hoender Club brengt jaarlijks brengt nieuwsbrieven uit. organiseert een fokkersdag, club- en winterclub tentoonstelling en neemt deel aan vele promotie activiteiten.

Voorzitter : Ad Taks te Klein-Zundert
Tel. +31 (0)6-12433335
E-Mail: adtaks123@gmail.com

Secretariaat: Jack Rombouts te Chaam 
Tel. +31 (0)6-52398239
Email: jack.rombouts@live.nl


Penningmeester : Ad Taks te Klein-Zundert
Tel. +31 (0)6-12433335
E-Mail: adtaks123@gmail.com

Foktechnische zaken: Ad Taks M. +31 (0)6-12433335

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit EU Leader+, REAP West-Brabant, Provincie Noord Brabant, Rabobank de Zuidelijke Baronie en de Europese Unie.