Fokcentrum Chaams hoenderhof De Baronie

Het Chaamse hoen is een oud Nederlands nuthoen met cultuurhistorische waarde.

De afgelopen decennia heeft het Chaams Hoen een schimmig bestaan geleid. Toch bleven geruchten de kop opsteken dat ze nog ergens gezien waren. Toen eind 2000 gericht werd gezocht naar overgebleven Chaamse hoenders bleek dat er in Chaam en de verre omgeving bijna geen zuivere Chaamse hoenders meer te vinden waren.

Erkend

Inmiddels is er een geregistreerd fokprogramma opgezet voor dit ras. Door strenge selectie is het Chaams hoen weer terug gefokt in goede kwaliteit. Het Chaams hoen werd in 2006 opnieuw officieel (her)erkend door de Nederlandse bond voor hoenders, dwerghoenders, sier- en water vogels, ofwel de NHDB. Ook de internationale Slow Food Foundation heeft het hoen als culinair streekproduct op haar lijst gezet.

Om het behoudt van dit fraaie hoenderras mede te garanderen hebben Wilma en Ad Taks te Zundert een fokcentrum in het leven geroepen. De Stichting Zeldzame Huisdierenrassen vindt dat het Chaamse hoen tot ons cultureel erfgoed behoort en heeft Chaams hoenderhof de Baronie op 23 juni 2007 officieel als SZH fokcentrum erkend.

Het fokcentrum zal voortdurend onder controle van die stichting staan en dat garandeert dat er alleen van het beste fokmateriaal gebruik wordt gemaakt. Binnen het fokcentrum worden de eigenschappen van het Chaams hoen verder verbeterd en vastgelegd. De nadruk van het fokcentrum ligt dus op kwaliteit en niet kwantiteit. Het fokcentrum levert hiermee een actieve bijdrage in het voortbestaan en behoud van dit fraaie oud Nederlandse hoenderras.

Fokcentrum Chaams Hoenderhof De Baronie.
Eigenaar: Wilma en Ad TaksĀ 
Rucphenseweg 33, 4882 KB ZundertĀ 
Tel. +31 (0)76 597 1787
Mob. +31 (0)612 433335
adtaks123@gmail.com