Project Kerkdreef te Chaam

Project Kerkdreef te Chaam, meer dan een Wereldidee Rabobank De Zuidelijke Baronie.

In 1944 is bij het opblazen van de Rooms Katholieke Kerk van Chaam het torenkruis van de doopkapel omlaag gekomen. Men heeft al jaren de wens om dit kruis als gebedsmonument ergens in Chaam te plaatsen. Het R.K. kerkbestuur van H. Anthonius Abt te Chaam heeft nu eindelijk een bestemming gevonden voor dit torenkruis. Het heeft een vaste plaats gekregen op een sokkel waar voeger in de schuurkerk het altaar moet hebben gestaan.

In het voorjaar van 1996 had de archeologische werkgroep van de Heemkundekring Ledevaert opgravingen uitgevoerd naar de restanten van de  schuurkerk. Er waren plannen deze fundamenten als monument tot zijn recht te laten komen door het opmetselen van de muren en de zogeheten poeren, waarop eertijds de houten staanders van het gebint rustten. Door beeldhouwer dhr. Ruud Ringers is een speciale kijker vervaardigd waarmee het interieur van de schuurkerk zichtbaar is gemaakt.  

Sinds november 2001 is de Chaamse Hoender Club opgericht. Deze speciaalclub maakt zich sterk voor het in stand houden van het Chaams hoen, een oud Brabants hoenderras. Het verwezenlijken van een oud Brabants hoenderhok in Chaam, met Chaamse hoenders, zal het voortbestaan van dit fraaie kippenras moeten verzekeren. In dit Chaams Hoenderhokske is tevens een kleine expositie ruimte ingericht betreffende de Norbertijnen die aan ras- en gewasverbetering deden. 

Dit landelijk unieke project is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen het R.K. kerkbestuur van H. Antonius Abt te Chaam, Heemkundekring Ledevaert en de Chaamse Hoender Club. De Poosplaats en kijker zijn in een later stadium aan het project toegevoegd.