Project Kerkdreef te Chaam, meer dan een Wereldidee Rabobank De Zuidelijke Baronie.

In het voorjaar van 1996 had de archeologische werkgroep van de Heemkundekring Ledevaert opgravingen uitgevoerd naar de restanten van de  schuurkerk. Er waren plannen deze fundamenten als monument tot zijn recht te laten komen door het opmetselen van de muren en de zogeheten poeren, waarop eertijds de houten staanders van het gebint rustten. Door beeldhouwer dhr. Ruud Ringers is een speciale kijker vervaardigd waarmee het interieur van de schuurkerk zichtbaar is gemaakt.  

In 1944 is bij het opblazen van de Rooms Katholieke Kerk van Chaam het torenkruis van de doopkapel omlaag gekomen. Men heeft al jaren de wens om dit kruis als gebedsmonument ergens in Chaam te plaatsen. Het R.K. kerkbestuur van H. Anthonius Abt te Chaam heeft nu eindelijk een bestemming gevonden voor dit torenkruis. Het heeft een vaste plaats gekregen op een sokkel waar voeger in de schuurkerk het altaar moet hebben gestaan.

Sinds november 2001 is de Chaamse Hoender Club opgericht. Deze speciaalclub maakt zich sterk voor het in stand houden van het Chaams hoen, een oud Brabants hoenderras. Het verwezenlijken van een oud Brabants hoenderhok in Chaam, met Chaamse hoenders, zal het voortbestaan van dit fraaie kippenras moeten verzekeren. In dit Chaams Hoenderhokske is tevens een kleine expositie ruimte ingericht betreffende de Norbertijnen die aan ras- en gewasverbetering deden.
 
Kunstenares mevr. Pien Storm van Leeuwen heeft een poosplaats gerealiseerd door in de fundamenten van de schuurkerk twee natuurstenen zitbanken te plaatsen met gedichten waarin verleden en heden wordt verbonden. Een poosplek wordt geplaatst op een bijzonder locatie binnen de gemeente Alphen-Chaam en nodigt veelal uit om tot rust en bezinning te komen.

Het geheel is aangekleed met beplanting bestaande uit ondermeer fruitbomen en gewassen die al eeuwenlang op deze plaats groeiden en bloeiden. Daarnaast creƫren de grondlampen een extra sfeervol effect in de nachtelijke uren.

Dit landelijk unieke project is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen het R.K. kerkbestuur van H. Antonius Abt te Chaam, Heemkundekring Ledevaert en de Chaamse Hoender Club. De Poosplaats en kijker zijn in een later stadium aan het project toegevoegd.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit EU Leader+, REAP West-Brabant, Provincie Noord Brabant, Rabobank de Zuidelijke Baronie en de Europese Unie.