Slow Food Presidia

Slow Food is een internationale beweging die zich inzet voor het behoud van smaak en het recht op genieten van eerlijk eten en drinken. Zij is opgericht in Itali? in 1986. Presidia zijn projecten waarin gewerkt wordt aan het behoud van traditionele streekproducten, en daarmee het behoud van gastronomische tradities, oude productietechnieken en cultuurlandschappen.

Presidium-projecten worden gecoordineerd door de Slow Food Foundation for Biodiversity in Florence en zijn inmiddels over de hele wereld in gang gezet. Het Presidium van de Chaamse Pel bouwt voort op een lange traditie van vleeshoenderhouderij in Brabant en streeft er naar de kwaliteit van vroeger te evenaren. De Stichting beheert het collectieve handelsmerk Chaamse Pel en geeft dit in licentie aan primaire producenten en slagers zolang zij de eisen naleven. Ook geeft zij de genummerde pootringen uit. Inmiddels hebben al veel mensen in de streek zich aangemeld als donateur van de stichting “Vrienden van de Chaamse Pel” of als afnemer. De gemeente Alphen-Chaam en lokale ondernemers dragen het initiatief een warm hart toe.

Het ligt in de bedoeling om elk jaar in juni de primeur te vieren.

De coordinator van het presidium "Vrienden van de Chaamse Pel" is Ad Taks chaamshoen@home.nl

Meer informatie over de Slow Food Foundation vindt u op de Nederlandse website en de internationale website.