Behoud van Biodiversiteit

De afgelopen decennia heeft het Chaamse hoen een schimmig bestaan geleid. Toch bleven geruchtende kop opsteken dat ze nog ergens gezien waren. Toen eind 2000 gericht werd gezocht naar overgebleven Chaamse hoenders bleek dat er in Chaam en de verre omgeving bijna geen zuivere Chaamse hoenders meer te vinden waren. Inmiddels is er een geregistreerd fokprogramma opgezet voor dit ras. Door strenge selectie is het Chaamse hoen weer teruggefokt in zeer goede kwaliteit. Het Chaamse hoen werd in 2006 opnieuw officieel erkend door de Nederlandse Bond voor Hoenders, Dwerghoenders, Sier- en Watervogels houders, ofwel de NHDB. Wereldorganisatie Slow Food Foundation heeft middels het presidium “Vrienden van de Chaamse Pel” het Chaamse hoen als authentiek streekproduct erkend. In 2007 heeft Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) “Chaamshoenderhof de Baronie” als erkend SZH fokcentrum  aangewezenerkend. De Wereld voedselorganisatie (FAO) onderschrijft het belang van het in stand houden van biodiversiteit. De fokkers leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

De raskenmerken
Het Chaamse hoen is een statig hoen met een brede diepe borst. De kam is rood. De kinlellen wit en de poten (lei)blauw. De ogen zijn oranje. De staart wordt halfhoog gedragen. De eieren zijn behoorlijk groot en wit van kleur. Het Chaamse hoen komt voor in de kleurslagen zilver zwart geband en goud zwart geband. De zwarte banden (of pellen) behoren even breed te zijn als de banden (grondkleur) zilver of goud. De hals, en bij de haan ook de schouders en zadelbehang, is zuiver zilver of goud.